İngilizce Sunum Nasıl Yapılır? Sunuma Nasıl Hazırlanılır? İngilizce Sunum Yaparken Kullanılan Yapılar Nelerdir?

İngilizce sunum nasıl yapılır? İngilizce sunum yaparken kullanılan ifadeler nelerdir? Nasıl ingilizce konuşurum?


Hazırlık okuyanlar, İngilizce Öğretmenliği, İngiliz Dil Edebiyatı, Amerikan Kültürü, çevirmenlik gibi ya da bölümü İngilizce olan tüm öğrenciler ve iş yerlerinde İngilizce sunum yapması gereken çalışanlar, yüksek lisans, doktora öğrencileri... Hepimiz zamanında veya şu an bu ''İngilizce sunum'' stresini farklı dozajlarda da olsa yaşamışızdır. Heyecanlanmalar, terlemeler, unutmalar, ne yapacağım korkuları derken sunumlar herkesin stres kaynağı haline gelmiştir.

Size iki güzel haberim var.
1. Bu dünyanın sonu değil.
2. İnsanlık tarihinde sunum yapmış ya da yapacak olan tek kişi siz değilsiniz.

Öncelikle psikolojik olarak panik atak, anksiyete gibi rahatsızlıklarınız yoksa, sunum yapamamanız için hiçbir bahaneniz yok, üzgünüm. İyi hazırlanılmış bir sunumu öyle ya da böyle bir şekilde yaparsınız ve emin olun sizin için korkunç geçen sunum aslında o kadar da korkunç algılanmıyor dinleyenler tarafından. Siz o korkuyu kendi içinizde büyütüyorsunuz. Dil ve düşünce iç içe olan yapılardır. Dil düşünceyi, düşünce de dili etkiler. Şimdi gelelim asıl olaya. En önemli nokta:

KENDİNE GÜVEN !

Arkadaşlar kendine güveni olmayan birini kimse dinlemez. Bu sadece İngilizce için geçerli olan bir durum değil. Siz ana dilinizi konuşurken bile kem küm ediyorsanız karşınızdakini kaybedersiniz. Sunum yaparken de bu durum böyle. Dinleyicilerin karşısında özgüvenli, dimdik durmalı, herkesin gözlerinin içine bakarak konuşmalı, ses tonunuzu duyulabilir, tok seviyede kullanmalısınız.
Beden dili buradaki en önemli etmenlerden. Sınıfın karşısında ya da toplantı odasında sunum yaparken, bir şeyler anlatırken sürekli parmaklarını kütletiyorsan, saçlarınla oynuyorsan, kıyafetini düzeltiyorsan dinleyiciyi kaybedersin. Dinleyenlerin dikkati senin anlattığın şeylerden, senin hareketlerine kayar.

HAZIRLAN !

15 dakikalık sunum için gerekiyorsa 10 gün hazırlan. Anlatacağın konuya hakim ol. Sana ne gibi sorular sorulabilir bunların listesini yap. Özellikle spontane konuşabileceğine inanmıyorsan bu ön hazırlık süreci çok önemli.

Peki bu ön hazırlık sürecinde neler yapılmalı?

Kendini kaydet. 15 dakikalık sunum için sunumun başından sonuna kadar kendini defalarca kaydet. Kendi kayıtlarını izlerken kendi kendinin jürisi olacaksın. Hata yaptığın yerleri göreceksin, hatalarını düzelteceksin. Böylece sunumunu dinleyen hocanın bulacağı hataları sen günler öncesinden bulup düzeltmiş olacaksın. 
Sunumunu çok iyi planlamak zorundasın. Sunumların bir giriş bölümü, bir gelişme bölümü ve bir sonuç bölümü olur.

Sunuma Giriş:

Giriş bölümünde seni tanımayanlar varsa kendini tanıtarak sunumuna başlayabilirsin. Aynı zamanda sunumunda anlatacağın şeylerin başlıklar halinde bir outline'ını aktarabilirsin. Böyle yaparak bu taslak ile hem kendi yolunu çizmiş olursun hem de dinleyicinin zihninde konuşmandan neler beklediğine dair bir yol haritası oluşturmuş olursun.
Kafanızda net canlanması için bir outline örneği hazırladım:

Today, I will talk about global warming.
First, I will explain why global warming is important. Then I will talk about the dangers of global warming.
After that, I will explain some of the things that we can do for saving our planet. Finally I will answer your questions about the presentation.

Giriş bölümünde kullanabileceğin belli başlı yapılar şunlar olabilir. (Defterine bunları not almayı unutma. Kendine göre cümleleri ekleme çıkarma yaparak şekillendirebilirsin)


Ana Bölüm:

Giriş kısmınızı bitirip sunumunuzun ve konunuzun tanıtımını yaptıktan sonra ana bölüme geçiyoruz. Unutma, dinleyicini sunumun başından sonuna kadar konsantre tutman gerekiyor. Burada da ''smooth transition'' dediğimiz olay devreye giriyor. Yani akıcı bir geçiş yapmalısın. ''Benim sunumumun giriş kısmı bitti şimdi gelişme kısmına geçiyorum'' diyemeyeceğin için seni dinleyenler bu smooth transition olayına maruz kalmalılar. Sunum yaparken sürekli ıııılamak ya da kağıda bakmak yerine, konuşma arasında kullanabileceğiniz ''well, okay, right, moving on to'' gibi ifadeleri kullanmaktan çekinmeyin.

Listeler, Görseller, Örnekler:

Sunum sırasında listeler, görseller, örneklerden bol bol faydalanmaya çalışın. Bu şeyleri yapabilmek için de bol bol materyal hazırlamanız gerekecek. Bu görselleri sunarken, örneklerinizi paylaşırken kullanabileceğiniz bağlaçlar ve cümle kalıplarını aşağıda sıraladım.
Listelemek için kullanabileceğiniz cümleler:
-There are three advantages to ... First ... Second ... Third...
There are two types of ... One is ... Another is ...
-There are four stages of the project...

Görsellerinizi tanıtırken kullanabileceğiniz ifadeler:
-If you look at this graph, you will see...
-From this chart, we can understand ...
-This chart shows...

Sunumu Bitirmek:

Sunumun bitirme kısmında genellikle kısa bir özet geçilir, sorular varsa sorular alınır ve cevaplanır.
Burada kullanacağınız yapılar aşağıda verdiğim gibidir.


Soru Kısmı:

Sorulan soruları cevaplamadan önce onlarla ilgili yorum yapmaya özen gösterin. Bu karşınızdaki kişiyi dikkate aldığınızı gösterir. Bunu yaparken ''Thank you for your question, That's an interesting question, I'm glad you asked me that'' gibi yapıları kullanabilirsiniz. 
Soruyu anlamazsanız ''Are you asking about/if...'' gibi sorular sorarak açığa kavuşturun. Anlamadığınız soruyu cevaplayamazsınız. Unutmayın! 
Karşınızdakinin cevaptan tatmin olup olmadığını kontrol edin. 
-I hope this explains it to you.
-Does this answer your question?
Soru bölümünde kullanabileceğiniz yapıları aşağıda verdim:


Sunumunuzu en son ''Thanks for your attention, thanks for listening'' gibi ifadelerle bitirebilirsiniz. 
Şimdiye kadar anlattığım kısımlar sunum yapmanın daha çok ''teknik'' kısımları. Tabii ki sunum yapabilmeniz için yeterli bir ''speaking'' alt yapısına sahip olmanız gerekir. Speaking'inizi geliştirebileceğiniz farklı yöntemler vardır. Bunlara çalışarak eksiklerinizi giderebilirsiniz. Sunumda başarılı olmak için önce kendine güven sonra da iyi bir hazırlık sürecinin şart olduğunu unutmayalım.

Umarım faydalı olabilmişimdir. 
See you later :)

YORUMLAR

Ad

2019-nCoV,2,2020,2,akademik okuma,1,akut,1,akut güvendeyim,1,alan turing,1,app store,1,application,1,aranjman,1,benedict cumberbatch,1,bilim,2,BT,2,bulaşıcı hastalıklar,2,centralparkbeşlisi,1,centralparkjogger,1,confusing words,1,corona,2,corona virus,2,çin,2,deprem,1,dil ve düşünce,1,dizi,1,dizifilm,3,doğal afet,1,Egitim,4,Eğitim,7,elazığ,1,elt,1,elvispresley,1,english,8,english reading,1,enigma,1,etimoloji,1,felsefe,2,film,1,genelkultur,2,google play,1,güvendeyim,1,hazırlık,1,ielts,3,imdb,1,ingilizce,9,ingilizce kelime ezberleme,2,ingilizce okuma,2,ingilizcediyalog,2,ingilizcekelime,2,ingilizcekonuşma,3,ingilizcesunum,1,journey,1,kelime,4,kelime ezberi,1,korona,2,koronavirüs,2,kültür,10,language,1,languishing,1,memorize,1,memrise,1,movie,1,muzik,1,müzik,1,netflix,1,okuma,1,ottoman,1,pavarotti,1,presentation,1,psikoloji,1,reading,1,rise of empires: ottoman,1,Sağlık,2,sanat,2,schadenfreude,1,sel,1,seyahat,1,spor,1,tarih,2,teknoloji,1,the imitation game,1,toefl,3,travel,1,trip,1,trump,1,uygulama,1,virüs,1,vocabulary,4,whentheyseeus,1,yangın,1,yds,3,ydskelime,1,ydt,1,yksdil,1,yökdil,3,zekimüren,1,
ltr
item
Öznur Arslan Personal Blog: İngilizce Sunum Nasıl Yapılır? Sunuma Nasıl Hazırlanılır? İngilizce Sunum Yaparken Kullanılan Yapılar Nelerdir?
İngilizce Sunum Nasıl Yapılır? Sunuma Nasıl Hazırlanılır? İngilizce Sunum Yaparken Kullanılan Yapılar Nelerdir?
İngilizce sunum nasıl yapılır? İngilizce sunum yaparken kullanılan ifadeler nelerdir? Nasıl ingilizce konuşurum?
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiWbZaQxpSnF5VkTSizyTMcHoe9FtXdPXRhb5PKYEafCo5fjig2TESr2FkzGoc57IBFDS4SeWpmI4UkO2jFBlCa5q1LYAs7DiHKwRa1cA9vfyT_PeUuNmmFdHiXJZ2WYCHWIOmlFEkVd7Zu/s640/Canva+-+Woman+Using+Silver+Macbook+Near+Shot+Glass+on+Table.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiWbZaQxpSnF5VkTSizyTMcHoe9FtXdPXRhb5PKYEafCo5fjig2TESr2FkzGoc57IBFDS4SeWpmI4UkO2jFBlCa5q1LYAs7DiHKwRa1cA9vfyT_PeUuNmmFdHiXJZ2WYCHWIOmlFEkVd7Zu/s72-c/Canva+-+Woman+Using+Silver+Macbook+Near+Shot+Glass+on+Table.jpg
Öznur Arslan Personal Blog
https://www.oznurarslan.com/2020/04/ingilizce-sunum-nasil-yapilir.html
https://www.oznurarslan.com/
https://www.oznurarslan.com/
https://www.oznurarslan.com/2020/04/ingilizce-sunum-nasil-yapilir.html
true
7942863130761486104
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi Yazı Bulunamadı HEPSİNİ GÖRÜNTÜLE Devamını Oku Cevapla Cevaplamayı İptal Et Sil Yazan Ana Sayfa SAYFALAR YAYINLAR Hepsini Görüntüle SENİN İÇİN ÖNERİLER ETİKET ARŞİV ARA TÜM YAYINLAR İsteğe uygun yayın bulunamadı Ana Sayfaya Geri Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Paz Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Oca Şub Mar Nis Mayıs Haz Tem Ağu Eyl Eki Kas Ara Yeni 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago 5 haftayı geçmiş Takipçiler Takip Et BU ÖZEL YAYIN KİLİTLİDİR ADIM 1: Bir sosyal medya hesabında paylaş ADIM 2: Sosyal medya hesabındaki linke tıkla Tüm Kodu Kopyala Tüm Kodu Se. All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy İçerik Tablosu