Kelime ezberleme programı memrise incelemesi
Öncelikle şunu belirtmek istiyorum. Herhangi bir reklam amacı içermeyen bu yazımı, tamamen tecrübelerimden yola çıkarak ''Kelime nasıl ezberlenir?'' konusunda sizler için faydalı olabileceğini düşündüğüm için yazıyorum. Sonra ''Vay hocam kaç para aldınız, iyi reklam yaptınız he hocam'' gibi söylemler duymayayım :) Kullandığım diğer appleri de zaman içerisinde paylaşacağım.
Nedir Bu Memrise?
Dünya üzerinde 50 milyondan fazla indirmesi olan Memrise, 2017 yılında Google Play tarafından en iyi uygulama ödülü almış, birçok dil seçeneği bulunan ve kelimeleri kolaydan zora doğru, kısa süreli bellekten uzun süreli belleğe taşımak için defalarca kez tekrar ettirerek öğreten bir dil aplikasyonudur.Memrise Nasıl Kullanılır?
Öncelikle Memrise'a üye olmanız gerekiyor. Üyelik tamamen ücretsiz. Uygulamayı ücretsiz kullanabileceğiniz gibi üyeliğinizi pro'ya yükselterek Memrise'ın farklı özelliklerinden de faydalanabiliyorsunuz. iOS kullanıcıları için de Android kullanıcılar için de kullanıma uygun olarak tasarlanmış bir program.Memrise'ın Özellikleri Nelerdir?
Açıkçası teknik olarak ne özelliği vardır bilemiyorum. Sizlere tecrübelerim doğrultusunda bilgiler vermeye çalışacağım.
Bu görmüş olduğunuz fotoğrafta Memrise'a masaüstünden giriş sağladım. Kurslara kayıt olmak için Courses sekmesine tıkladığınızda karşınıza birçok dünya dili dahil sayısız kurs çıkıyor. Ben İspanyolca ve Rusça öğrenirken kullanmıştım. Farklı dillerin dışında ''YDS Kelimeleri, Yökdil Sağlık Kelimeleri, Prepositions Listesi, Bağlaç Listesi, Sunum Yaparken Kullanılacak Yapılar'' gibi sınava ve mülakatlara yönelik olarak hazırlanmış birçok kurs da bulmanız mümkün. Güzel bir ayrıntı: Hazır olarak bu kurslara katılabileceğiniz gibi kendi ezberlediğiniz kelimeleri unutmamak amaçlı kendi kursunuzu da hazırlayabiliyorsunuz.
Memrise Nasıl Kelime Öğretir?
Öğrenmek istediğimiz dilin ya da sınav İngilizcesi için herhangi bir sınavın kursuna kaydolduk. Sonrasında karşımıza şöyle bir tablo çıkıyor. Burada kelimeler grup grup ayrılmış. Mesela ilk kutucuk için 30 kelime var diyelim. Bu gruplandırmalar kayıt olduğunuz kursa göre değişiyor. Kimi kurslarda ''sıfatlar, fiiller, zarflar'' olarak gruplandırma yapılırken kimilerinde ''Holiday, Religion, Travel'' gibi kelime grupları görmeniz mümkün. Bu tamamen kursu hazırlayan kişiye ve kayıt olunan kursun içeriğine bağlı bir şey.
Görselin en üstünde 155 / 450 yazan yer şu demek. Bu kursta 450 kelime var ve sen 150'sini öğrendin. Memrise'ın en önemli olayı kelimeleri defalarca tekrar ettirerek öğrenilern kelimelerin kısa süreli bellekten uzun süreli belleğe geçmesini sağlamak. Zaten uygulamada ''çiçek'' görselini kullanmasının amacı da bu. Çiçekle ne kadar ilgilenirsen o kadar sağlıklı büyür :)
Kutucukları açtığınızda bu şekilde bir kelime listesi çıkıyor önünüze. Yani senin bu stage'de öğreneceğin kelimelerin hepsi listeli halde sıralanmış.
Kelimeleri öğrenmeye başladığınızda o kelime için tohumu atmış oluyorsunuz. Kelimeyi tekrarladıkça da tohuma su veriyor, yavaş yavaş çiçeğe dönüşüyorsunuz. Kelime açıklamaları yine kaydolduğunuz kursa göre değişiyor. İngilizce-İngilizce açıklamalar olduğu gibi, eş anla-zıt anlam, İngilizce-Türkçe, İspanyolda-İngilizce gibi açıklamalar da mevcut. (Hatta bazı kurslarda grammar bile öğretiyor)
Size kelimeleri öğrettikten sonra kelimelerin quizini yapıyor. Bu süreç şöyle işliyor: Diyelim ki bir bölümde 20 kelime öğreneceksiniz. Önce 3-4 kelimeyi öğretiyor, bunların quizini yapıyor. Sonra bir 3-4 kelime daha katıyor. Öncekilerle karıştırarak tekrar quiz yapıyor. Böyle böyle defalarca tekrar ederek 20 kelimeyi bitirmiş oluyorsunuz.
Bu örnekte gördüğünüz gibi, sulanması gereken kelimeler, ekilmesi gereken kelimeler, tekrar edilmesi gereken kelimeler tek tek gösteriliyor. Eğer premium üyeliğiniz varsa kursları telefonunuza indirip offline kullanabiliyorsunuz.
Memrise'da Dinleme Yapabiliyor Muyum?
Memrise'da dinleme yapabiliyorsunuz evet. En güzel özelliklerinden biri de ''native'' dediğimiz, o dili ana dili olarak konuşan yerlilerden dinliyorsunuz kelimelerin telaffuzlarını. Hatta kelime quizinde duyduğunuz kelimeye göre de quiz oluyorsunuz. Bazı kelimeler videolarla anlatıldığı için görsel olarak da akılda kalıcılık son derece yüksek.
Bazı kurslarda ''immerse'' yazan yerde yerel dili konuşanların videolarını izleyebiliyor, öğrendiğiniz kelimeleri dinleyerek pekiştirmiş oluyorsunuz. Ayrıca benim en sevdiğim özelliklerinden biri ''explore'' özelliği.
Explore Özelliği Nedir?
Öncelikle bu özelliğin her kursta olmadığını söyleyeyim. Ben İspanyolca öğrenirken bu özelliği kullanmayı biraz abartmış olabilirim :) Ama kullandığınızda sebebini anlayıp bana hak vereceksiniz. Explore kısmına tıkladığınızda kameranız açılıyor. Ve hangi kurstaysanız (mesela İspanyolca) kameranızı nereye tutuyorsanız, sistem o şeyi algılıyor ve size onun İspanyolca'sını gösteriyor. Bin defa kullanmış olsam da anlatması bile inanılmaz keyifli :)
Memrise'da Streak Nedir?
Programa girişin sürekliliğini sağlamak için Memrise Streak denen bir özellik geliştirmiş. Bugün günlerden salı. Rusça kursuma girdim. 15 kelime öğrendim 7 bin küsür puan topladım. 1 günlük streak'ım tamamlanmış oldu. Yarın streak'ımın bozulmaması için yine aynısını yapmam gerekiyor. Sonraki gün de... Böyle anlatınca anlamsız geliyor ''Bozulursa bozulsun ne olacak'' diyorsun ama rekabetçi bir ruhun varsa biraz kalbin kırılabiliyor streak'ın bozulunca :(
Memrise Masaüstü:
Ben Memrise masaüstünü Memrise kullanmaya başladıktan yaklaşık 1 yıl sonra keşfettim. Telefonda kullandığımız app'ten daha keyifli olduğunu söylemeliyim. Mesela son 1 yılda kaç gün Memrise'dan bir şey çalıştığın, hangi gün hangi saatlerde daha yoğun çalıştığın, en uzun streak'ının kaç gün olduğu, hangi kursu daha fazla çalıştığın gibi korkunç istatistikler mevcut :)
Bu verilere bakmak hem şimdiye kadarki verimliliğini gözlemlemek açısından, hem de sonraki süreçte motivasyonunu artırmak açısından benim için değerli oldu. Keşke hayatımızın her alanında bu kadar detaylı istatistiklere erişebilsek :)
Sen de Memrise tecrübelerini paylaşmak istersen benimle iletişime geçebilirsin.
See you later :)
YORUMLAR