Kelime Ezberi Nasıl Yapılır? Kelimenin Kalıcı Olması İçin Ne Yapmalısın?

Kelime ezberi nasıl yapılır? İngilizce kelime nasıl ezberlenir? İngilizce kelime ezberleme yöntemleri nelerdir?

nasıl kelime ezberlenir

Her şeyden önce şunu söylemek istiyorum. Yaptığınız şeyi sevmezseniz, onu yapmaya heves etmezseniz, gördüğünüz ilk zorlukta kaçarsanız o işte asla başarılı olamazsınız. Aşağıda paylaştığım resmi görüp ''Aaa bu ben'' diyenlerden olmamanızı umuyorum.


Oldum olası ezber konusunda sıkıntı yaşamayan biri oldum. Küçükken babaannemin ezberlettiği dualardan dedemin ezberlettiği tekerlemelerden tutun da, lisede dil sınıfında ezberlediğim kelimelere varasıya kadar her okuduğum aklımda kalmıştır. Peki bunları gerçekten ezberledim mi?
Cevap: Hayır!
Ezberlemedim, öğrendim. Kelime ezberlerken birçoğunuzun yaşadığı sıkıntı bu. Ezberlemek. Kelimeyi ezberlediğinizde ne olduğunu size söyleyeyim. Diyelim ki biz quiz yapıyoruz. Quiz'de 250 kelime üzerinden 100 kelime soruyoruz ve 100 üzerinden 100 alıyorsun. Aynı quizi bir sonraki hafta habersiz yaptığımda sonuç en fazla 50 çıkıyor :)

Peki bunun sebebi ne?

Hafızamızı kabaca kısa süreli bellek ve uzun süreli bellek olarak 2'ye ayıracak olursak, sen quize kadar gelen sürede ''ezberlediğin'' kelimeleri kısa süreli belleğine atıyor, quizden çıkar çıkmaz da oradan siliyorsun. Ancak bunları uzun süreli belleğine yerleştirirsen kelimeyi ezberlemiş değil ''öğrenmiş'' oluyorsun.

Pekala, gelelim asıl konuya. 
Ben bu kısa süreli bellekten uzun süreli belleğe nasıl geçerim?
Bunun birkaç farklı yöntemi var. Öğrencilerime ''Kelimeleri nasıl çalışıyorsunuz?'' sorusunu yönelttiğimde hep farklı cevaplar gelir. E her yiğidin de yoğurt yiyişi farklı olur zaten. Benim bu yazıyı yazmadaki amacın her bir yiğide seslenmek :)

1. Çarşıdan aldım 1 tane eve geldim 1000 tane

Ne alaka dediğinizi duyar gibiyim. Şöyle açıklayayım. Kelime öğrenirken sadece kelimeyi öğrenirsek, tek bir iş yapmış oluruz. Ancaaak; bu öğrendiğimiz kelimeleri başka şeylerle bağdaştırırsak, o kelime bizde kalıcı hale gelir. Mesela, başarı kelimesini duyduğunuzda aklınıza gelen şey çalışmaktır. Kimse başarı kelimesini duyduğunda zihninde ''Günde 16 saat uyumak'' diye bir şey canlandırmaz. (Umarım böyle yapan yoktur...) 
Anıtkabir dediğimde aklına Atatürk, Kütahya dediğimdeyse ''vazo'' gelir. (Evet, memleketim gerçekten Ege Bölgesi'nde)
ingilizce eş anlamlı zıt anlamlı kelimeler

Yani ne yapmam gerekiyor? Öğrendiğim kelimeyi synonym (eş anlamlı), antonym (zıt anlamlı) kelimeleriyle birlikte öğrenmeliyim. Böylece tek taşla kaç kuş vuracağım, hayal edin. Yukarıda bu örnek için hazırladığım tabloya bir göz atalım. Ortada benim yeni öğrendiğim kelimem var. Kelimenin bir yarısında 3 eş anlamlısı diğer yarısında da 3 zıt anlamlısı var. Yani bir kelimeyi diğerleriyle bağdaştırarak tek seferde 6 kelime öğrenmiş oldum.

Collocation: (Birlikte Kullanılan Kelimeler)

Dil dediğimiz olgu bir bütündür. Dil sadece kelimelerden oluşmaz. Bazen öğrendiğiniz kelimeler tek başına bir anlam ifade etmeyebilir. ''Hocam bu kelimeyi biliyorum. Ama soruyu yanlış yaptım.'' yakarışlarınız oluyordur mutlaka dönem dönem. Ya da ''Tam konuşuyorum, bi kelimeyi hatırlayamıyorum. Pat! Tıkanıyor sohbet.'' 
Bunun sebebi collocation dediğimiz yapılar. Yani birlikte kullanılan kelimeler. Mesela commit kelimesini ele alalım. Bu kelimenin sözlükten anlamına baktığımızda, ''işlemek'' karşılığını görürüz. Ancak bu kelimeyi ''to commit suicide'' olarak kullanırsak ''intihar etmek'' anlamına gelir. 

collocations

Yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi, bazı kelimeler diğer kelimelerle birlikte kullanılır. Ve birlikte kullanıldığında anlamları değişebilir. Kelimeleri bu şekilde collocation'larıyla öğrenmenin en iyi yolu da tabii ki bol bol okuyup, bu collocation'lara maruz kalmaktır.

2. Madem karantinada olduğumuzdan çok gezemiyoruz, çok okuyalım o halde.

Oku. Ne bulursan oku. İngilizce dergi, makale, yazı, kitap, haber. Her şeyi okursan, her şeyle ilgili kelime öğrenirsin. Sözlük kullan (tercihen İngilizce-İngilizce). Öğrendiğin kelime asla okuduğun metinde yandan ok çıkarılmış şekilde anlamıyla kalmasın. Kelime defterine yaz (tabi ki eş anlam ve zıt anlamlarla birlikte).  Kelimeyi bağlam (context) içinde gördüğün için de o kelime sende kalıcı hale gelir. (Günlük konuşma için kelime istiyorsan roman, hikaye, günlük haberler ya da röportajlara; sınav İngilizcesi için kelime istiyorsan çoğunlukla makalelere yönelmelisin. Sınav İngilizcesi öğrencilerinin Oxford Stage bilmem kaç hikayelerini okuması sınav için çok da faydalı olmayacaktır.)

3. Sevgili Kelime Defterim; Bugün Tam Tamına 20 Kelime Öğrendim. 

Yeri gelmişken not tutmanın öneminden bahsedeyim. Arkadaşlar, bir şeyleri başarmak istiyorsak, üşengeçliği bi ortadan kaldıralım. Aman ben yazamam, ben gördüğümde hatırlarım, yazılışını bilmesem de olur, ne işime yarayacak ki ben unutmam. Bunların hepsi üşengeçliğinizin sizi kandırmak için uydurduğu cümleler. Unutacaksınız! Yazın! Üşenmeyin!


ingilizce kelime ezberleme taktikleri

Yukarıdaki örnekte olduğu gibi, bir kelimenin öğrenilmesinde bir çok yöntem var. Hepsini yazın. Kelimenin sadece anlamını yazmak, hafızanız çok kuvvetli değilse hiçbir işe yaramayacak. Boş yere onu yazarak vakit kaybettiğinizle kalacaksınız. Kelimeyi, yazılışını, okunuşunu ''fil'' ve ''kaçmak'' örneğinde olduğu gibi şifreleyebilirsiniz de. Ama her kelimede bunu yapmak mümkün olmayabilir tabii. Öğrendiğiniz kelimeyi mutlaka cümle içerisinde kullanın. ''usage'' her zaman daha kalıcıdır.

4. Semantik Şifreleme

Öğrendiğiniz kelimeyi hayatınızla bağdaştırın. Buna semantik şifreleme denir. Her duyuyu katmaya çalışın. Yazın. Yazdığınızı görün. Gördüğünüzü okuyun. Sesinizi duyun. O kelimeyle ilgili bir şeyler hayal edin. Kelime ezberi yapan YDS öğrencilerim genelde birlikte çalıştıklarında kelimelerin onlarda daha kalıcı olduğunu söylüyorlar. Çünkü çalışırken biri yanlış telaffuz ediyor, diğeri o kelimeyle ilgili komik bir anısını anlatıyor derken o kelime artık beyne yerleşiyor.
semantik şifreleme

Ankara'da 4 yaşındaki bir özel ders öğrencime meyveleri öğretirken sorun yaşamıştım. O gün çok isteksizdi, dinlemek ya da ders yapmak istemiyordu. 10 dakika ara verdim ve hemen evlerinin altındaki manava gidip her meyveden birer tane aldım, dedim ki gel oyun oynayacağız birlikte. Gözlerini atkıyla kapatıp önce meyvelere dokunarak, sonra onları koklayarak, sonra onların tadına bakarak meyveleri tahmin etmesini istedim.
Sonuç? 1 saatte yapamadığım her şeyi 15 dakikada öğrettim.

5. Hatırla Sevgili

Bunu duymaktan hiç hoşlanmayacağınızı biliyorum ama gerçekler acıdır ve dost acı söyler. Tekrar! Tekrar! Tekrar! Okuyorlarsa kulakları çınlasın, bazı öğrencilerim gibi suyun hafızası olduğuna inanıp ders boyunca suyun kapağını açık bırakıp ders sonrasında suyu içmekle ya da suya kelime okuyup onu içmekle kelimeleri öğrenmiş olmuyorsunuz ne yazık ki... Ha bir de quiz kağıtlarını dağıtırken ''Neden hiç kıpırdamıyorsun, neyin var?'' diye endişelendiğiniz öğrenciniz size ''Hocam kafamdaki kelimeler karışmasın diye sallanmıyorum hiç'' diye tepkiler de alabiliyorsunuz. Gelelim reel hayata :)

Diyelim ki spora başladınız. Çok heveslisiniz. İlk günden 30 squat denediniz. ertesi gün biraz et kesmiş, ama devam. No pain no gain dimi? İkinci gün de bi 30'a zorladınız. 3.gün sabahı yataktan kalkamayınca bıraktınız. Sonra yaz geldi, yine hırslanmalar yine aynı döngü. Peki size bir soru. İlk günden 30 squat yerine 5er 10ar gidip, pes etmeyip, düzenli yapmış olsaydık daha kolay olmaz mıydı?
Kelime ezberleme de böyledir. Pes etmeden, adım adım, düzenli gittiğimiz sürece ne et kesmesi yaşayacağız ne de bıraktığımız için vicdan azabı duyacağız. Dil nankördür. Tekrar etmezsen gözünün yaşına bakmaz. 

Herman Ebbinghaus'un ''unutma eğrisi''ne göre, bir şeyin bellekte tutulması, zamanla azalmaktadır. 



Bilgiyi tekrar etmekte kullanabileceğiniz yöntemlerden birisi de Spaced Repetititon System'dır (SRS). Bu sisteme göre belirli aralıklarla tekrar edilen her şey, bir süre sonra kısa süreli belleğimizden uzun süreli belleğimize geçip bizde kalıcı hale gelecektir. Bununla ilgili detaylı bilgi isteyen arkadaşlar için de yukarıda bir video paylaştım. 

6. Ivır Zıvır Cart Curt

Bu maddemizde ayrı başlık açılacak kadar uzun olmayan yöntemleri paylaşacağım. Bunlar nedir?
1. Kelime ekleme yöntemi
Ben ''dynasty'' kelimesini öğrenmek istiyorum. Baktım sözlükten, hanedan demekmiş. O zaman hemen bu kelimeme bir ekleme yapıyorum ve bu kelime artık bende Osmanlı Dynasty olarak kalıyor. 

2.Kartlarla Kelime Ezberleme
Hazırlarken zor ama kısa süreli tekrarlar için oldukça pratik bir yöntemdir. Bunun için tombala yapabileceğiniz gibi kartvizit boyutunda kartlar hazırlayıp, kartların köşesini delip, oraya anahtarlık geçirerek kendi kartlığınızı da hazırlayabilirsiniz. 
3. Kelimelerin Farklı Halleri
Kelimelerin farklı hallerini de ezberleyerek tek seferde birden çok kelime öğrenebilirsiniz. Bir kelimenin isim, sıfat, fiil, zarf halini öğrenmek ya da prefix (ön ek) - suffix (son ek) listesini öğrenerek de o kelimenin olumlu,olumsuz,çok,az,büyük,küçük gibi anlamlara sahip olduğunun çıkarımını yapabilirsiniz.

Umarım faydalı olabilmişimdir. Sizler de kendi yöntemlerinizi ya da tecrübelerinizi yorumda benimle paylaşabilirsiniz.

See you later :)



YORUMLAR

BLOGGER: 8
  1. Harika bir paylaşım olmuş öznur hocam,öğrenciyken hazırlamış olduğun postitleri duvara,kapıya yapıştırp gelip geçtikçe ezberlerdin çoğu hala benim bile aklımda ,demek ki zamanı gelince annelerinde evlatlardan öğrenecekleri varmış

    YanıtlaSil
  2. Öğrenmeye çok çok katkısı olan bu değerli ve faydalı bilgiler için çok teşekkür ederim Öznür Hocam.

    YanıtlaSil
  3. Hocam ben öğrenmeyi çok istiyordum ama bu yaşıma kadar öğrenememiştim sizi tanıyana kadar şimdi sağolun cidden çok yardımcı oluyorsunuz

    YanıtlaSil
  4. Hocam çok fena gaza geldim hemen kelime defteri yapıyorum teşekkür ederizz

    YanıtlaSil
  5. Hocam ellerinize sağlık, yine her zaman ki gibi öğrencilerinizi düşünmeden yapamıyorsunuzz :)

    YanıtlaSil
  6. urbandictionary takip edin kesinlikle

    YanıtlaSil
  7. Ellerine sağlık, motive edici bir yazı olmuş. Bir solukta okudum.

    YanıtlaSil
  8. Hocam her detayıyla ve seçenekler sunarak açıklamışsınız. Özellikle tek bir yöntem değil de duruma göre farklı yöntemler ile öğrenme kısmına açıklık getirmişsiniz. Dediğiniz gibi 'no pain no gain':D Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

Ad

2019-nCoV,2,2020,2,akademik okuma,1,akut,1,akut güvendeyim,1,alan turing,1,app store,1,application,1,aranjman,1,benedict cumberbatch,1,bilim,2,BT,2,bulaşıcı hastalıklar,2,centralparkbeşlisi,1,centralparkjogger,1,confusing words,1,corona,2,corona virus,2,çin,2,deprem,1,dil ve düşünce,1,dizi,1,dizifilm,3,doğal afet,1,Egitim,4,Eğitim,7,elazığ,1,elt,1,elvispresley,1,english,8,english reading,1,enigma,1,etimoloji,1,felsefe,2,film,1,genelkultur,1,google play,1,güvendeyim,1,hazırlık,1,ielts,3,imdb,1,ingilizce,9,ingilizce kelime ezberleme,2,ingilizce okuma,2,ingilizcediyalog,2,ingilizcekelime,2,ingilizcekonuşma,3,ingilizcesunum,1,journey,1,kelime,4,kelime ezberi,1,korona,2,koronavirüs,2,kültür,9,language,1,languishing,1,memorize,1,memrise,1,movie,1,muzik,1,müzik,1,netflix,1,okuma,1,ottoman,1,pavarotti,1,presentation,1,psikoloji,1,reading,1,rise of empires: ottoman,1,Sağlık,2,sanat,2,schadenfreude,1,sel,1,tarih,2,teknoloji,1,the imitation game,1,toefl,3,travel,1,trip,1,trump,1,uygulama,1,virüs,1,vocabulary,4,whentheyseeus,1,yangın,1,yds,3,ydskelime,1,ydt,1,yksdil,1,yökdil,3,zekimüren,1,
ltr
item
Öznur Arslan Personal Blog: Kelime Ezberi Nasıl Yapılır? Kelimenin Kalıcı Olması İçin Ne Yapmalısın?
Kelime Ezberi Nasıl Yapılır? Kelimenin Kalıcı Olması İçin Ne Yapmalısın?
Kelime ezberi nasıl yapılır? İngilizce kelime nasıl ezberlenir? İngilizce kelime ezberleme yöntemleri nelerdir?
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiJNePaw_UdXKN-qA7SpN4yqtkBVclW_aEghJf8To3l6LkGXgHsavYmYNcS_fLvRgLcNurt4Tr0mhsP0lGS131mkKWi963f3LUXAuHrrXIqTc-uFV9b17mJZn3rghjdelsbJtmJPLrP7kG0/s400/ENHANCE+YOUR+VOCABULARY.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiJNePaw_UdXKN-qA7SpN4yqtkBVclW_aEghJf8To3l6LkGXgHsavYmYNcS_fLvRgLcNurt4Tr0mhsP0lGS131mkKWi963f3LUXAuHrrXIqTc-uFV9b17mJZn3rghjdelsbJtmJPLrP7kG0/s72-c/ENHANCE+YOUR+VOCABULARY.png
Öznur Arslan Personal Blog
https://www.oznurarslan.com/2020/04/kelime-ezberi-nasil-yapilir-ingilizce.html
https://www.oznurarslan.com/
https://www.oznurarslan.com/
https://www.oznurarslan.com/2020/04/kelime-ezberi-nasil-yapilir-ingilizce.html
true
7942863130761486104
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi Yazı Bulunamadı HEPSİNİ GÖRÜNTÜLE Devamını Oku Cevapla Cevaplamayı İptal Et Sil Yazan Ana Sayfa SAYFALAR YAYINLAR Hepsini Görüntüle SENİN İÇİN ÖNERİLER ETİKET ARŞİV ARA TÜM YAYINLAR İsteğe uygun yayın bulunamadı Ana Sayfaya Geri Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Paz Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Oca Şub Mar Nis Mayıs Haz Tem Ağu Eyl Eki Kas Ara Yeni 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago 5 haftayı geçmiş Takipçiler Takip Et BU ÖZEL YAYIN KİLİTLİDİR ADIM 1: Bir sosyal medya hesabında paylaş ADIM 2: Sosyal medya hesabındaki linke tıkla Tüm Kodu Kopyala Tüm Kodu Se. All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy İçerik Tablosu