İngilizce Okuma Nasıl Yapılır?

İngilizce okuma nasıl yapılır? İngilizce okurken nelere dikkat edilmelidir? Reading'in İngilizce öğrenimindeki yeri nedir? Nasıl reading yapılır? Reading yaparken bilmediğim kelime olursa ne yapmalıyım?

İngilizce Okuma Neden Önemlidir?


İngilizce öğrenirken de var olan İngilizce'yi geliştirirken de yapılacak en faydalı şeylerden biri şüphesiz okumadır. Okuduğumuz metin ne olursa olsun, bir dergi, kitap, hikaye, haber aklınıza gelebilecek her şey size bir şeyler katar. Bilmediğiniz kelimeleri metinde ''context'' yani bağlam içerisinde görmek, karşınıza çıkan yeni öğrendiğiniz ya da hiç bilmediğiniz dil bilgisi yapıları, okuma içerisinde gördüğümüz için kelime ezberlemekten ya da grammar çalışmaktan daha kalıcı olacaktır.

İngilizce Okuma Nereden Yapılır?


İngilizce okuma dediğimizde çoğumuzun aklına kitap gelir. Lise zamanlarımızda ya da gittiğimiz dil kurslarında seviyelere göre belirlenmiş o ince küçük okuma kitapları tabii ki gelişim için faydalıdır fakat günümüz çağında ve yoğunluğunda yanımızda okuduğumuz romanı bile taşımazken, taşıdığımız kitabı bir yerlerde unuturken bu incecik kitapları sürekli yanımızda bulundurmak çoğumuza yük gelir. Hepimizin evinde, çantasında hatta cebinde internet gibi bir nimet varken de böyle zahmetlere girmeye gerek de yoktur esasında. İnternetten yalnızca kitaplara değil, haber, dergi, makale, köşe yazısı gibi aklınıza gelebilecek yüzlerce okuma kaynağına üstelik güncel bilgilerle erişebilmemiz mümkün. Peki İngilizce okuma yaparken dikkat etmemiz gereken şeyler nelerdir?

İngilizce Okuma Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Şeyler Nelerdir?


Öncelikle okuduğumuz metinlerin bizde var olan seviyenin bir üst seviyesinde olmasına özen göstermeliyiz. İngilizce öğreniminde ''The Input Hypothesis'' olarak adlandırılan bu sistem, var olan seviyenizi ''i'' olarak ele alırsak, yapacağınız okumaların ''i+1'' olması gerektiğini öneriyor. Örnek vermek gerekirse İngilizce seviyeniz A2 ise yapmanız gereken okuma seviyesi B1 olmalı. Var olan seviyeye zaten hakimsiniz, kendinizi dil yapısı ve kelime konusunda bir üst seviyeye alıştırmalısınız.


Okuyacağınız şeyler mutlaka ilgi alanınız veya mesleğiniz ile ilgili olmalı. Çünkü ilginizi çekmeyen bir şeyi kendi dilinizde bile okurken canınız sıkılacak, okumaya devam etmek istemeyeceksiniz. Ancak okuduğunuz şey ilgili olduğunuz bir konu olursa, bir yandan dilinizi geliştirirken bir yandan da yaptığınız aktiviteden keyif alacak, ilgi alanınız ile ilgili yeni kelimeler öğreneceksiniz.


Eğer okuyacağınız metin bir ödev, görev ya da araştırmak zorunda olduğunuz bir konuysa okumadan önce metne göz gezdirin. Skimming olarak adlandırdığımız bu okuma tekniği ile okuyacağınız metnin detaylarına girmeden ona göz gezdirip, ne okuyacağınız hakkında bir fikir edinmiş olur, ilk okumadan detaylarla vakit kaybetmemiş olursunuz. Bu da sizin yazıya daha iyi hazırlanmanızı sağlar.


Metni okurken tüm kelimeleri bilmenize gerek yoktur. Her kelimeye tek tek sözlükten bakmak, size vakit kaybettirmekten başka bir işe yaramaz. Metnin anlamını ve akışını etkileyecek kelimeleri bilmek yeterlidir.


Okuduğunuz metindeki kelimeler tahmin edebileceğiniz kelimelerse ''contextual guessing'' yapabilirsiniz. Yani okuduğunuz cümlenin gelişinden kelimenin anlamını çıkarabilirsiniz. Nasıl ''contextual guessing'' yapılır merak ediyorsanız buradaki yazıma göz atabilirsiniz.



Yeni öğrendiğiniz kelimeleri not ettiğiniz bir kelime defteriniz olsun. Bu kelimeleri sadece Türkçe karşılıklarıyla not etmek en çok yapılan yanlışlardan biridir. Okuduğunuz metinde bu kelimenin geçtiği örnek cümle ile not edin ki, o kelimeyi nerede öğrendiğiniz aklınıza gelsin ve kelime sizde kalıcı hale gelsin.


Eğer YDS, YÖKDİL, YDT, TOEFL, IELTS gibi bir sınava hazırlanıyorsanız hikaye kitabı okumanızın hiçbir faydası olmaz. Sınavlarda size akademik makaleler soracakları için bu alanlarda okuma yaparak kendinizi geliştirmeniz gerekecektir.


İngilizce öğretiminde her zaman söylediğimiz bir söz vardır, ki bu sadece dil öğreniminde değil yaşamın pek çok alanında geçerlidir. ''Practice makes perfect'' Tekrar etmeyi unutmayın. Süreklilik çok önemli, bıkmadan, sıkılmadan, pes etmeden sürekli okuyun. Kısa sürede çok faydasını görecekseniz.




YORUMLAR

BLOGGER: 2
  1. Okuduğumuz metinlerin bizim bir üst seviyemizde olması gerektiğini bilmiyordum,güzel ve aydınlatıcı bilgiler veriyorsunuz,teşekkürler,

    YanıtlaSil
  2. Yds çalışıyorum reading sorularını çözerken çok işime yaradı 👍👍

    YanıtlaSil

Ad

2019-nCoV,2,2020,2,akademik okuma,1,akut,1,akut güvendeyim,1,alan turing,1,app store,1,application,1,aranjman,1,benedict cumberbatch,1,bilim,2,BT,2,bulaşıcı hastalıklar,2,centralparkbeşlisi,1,centralparkjogger,1,confusing words,1,corona,2,corona virus,2,çin,2,deprem,1,dil ve düşünce,1,dizi,1,dizifilm,3,doğal afet,1,Egitim,4,Eğitim,7,elazığ,1,elt,1,elvispresley,1,english,8,english reading,1,enigma,1,etimoloji,1,felsefe,2,film,1,genelkultur,1,google play,1,güvendeyim,1,hazırlık,1,ielts,3,imdb,1,ingilizce,9,ingilizce kelime ezberleme,2,ingilizce okuma,2,ingilizcediyalog,2,ingilizcekelime,2,ingilizcekonuşma,3,ingilizcesunum,1,journey,1,kelime,4,kelime ezberi,1,korona,2,koronavirüs,2,kültür,9,language,1,languishing,1,memorize,1,memrise,1,movie,1,muzik,1,müzik,1,netflix,1,okuma,1,ottoman,1,pavarotti,1,presentation,1,psikoloji,1,reading,1,rise of empires: ottoman,1,Sağlık,2,sanat,2,schadenfreude,1,sel,1,tarih,2,teknoloji,1,the imitation game,1,toefl,3,travel,1,trip,1,trump,1,uygulama,1,virüs,1,vocabulary,4,whentheyseeus,1,yangın,1,yds,3,ydskelime,1,ydt,1,yksdil,1,yökdil,3,zekimüren,1,
ltr
item
Öznur Arslan Personal Blog: İngilizce Okuma Nasıl Yapılır?
İngilizce Okuma Nasıl Yapılır?
İngilizce okuma nasıl yapılır? İngilizce okurken nelere dikkat edilmelidir? Reading'in İngilizce öğrenimindeki yeri nedir? Nasıl reading yapılır? Reading yaparken bilmediğim kelime olursa ne yapmalıyım?
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhKTuJ8r5DDkqOhzBHQMEtUry0yd7tureU2EIRQl7NS_IfCtl8NWhVchjOCfAEvJ79eNCpI2CxOgpyceJ0Mvz391dkRnk3EL5JcqKStaIt49I8dfL-sJO2Ydjljfuf3zHO5K_p6y_VYcMPs/s400/holiday-reading-picks-one-1024x512.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhKTuJ8r5DDkqOhzBHQMEtUry0yd7tureU2EIRQl7NS_IfCtl8NWhVchjOCfAEvJ79eNCpI2CxOgpyceJ0Mvz391dkRnk3EL5JcqKStaIt49I8dfL-sJO2Ydjljfuf3zHO5K_p6y_VYcMPs/s72-c/holiday-reading-picks-one-1024x512.jpg
Öznur Arslan Personal Blog
https://www.oznurarslan.com/2020/01/ingilizce-okuma-nasil-yapilir-english-reading.html
https://www.oznurarslan.com/
https://www.oznurarslan.com/
https://www.oznurarslan.com/2020/01/ingilizce-okuma-nasil-yapilir-english-reading.html
true
7942863130761486104
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi Yazı Bulunamadı HEPSİNİ GÖRÜNTÜLE Devamını Oku Cevapla Cevaplamayı İptal Et Sil Yazan Ana Sayfa SAYFALAR YAYINLAR Hepsini Görüntüle SENİN İÇİN ÖNERİLER ETİKET ARŞİV ARA TÜM YAYINLAR İsteğe uygun yayın bulunamadı Ana Sayfaya Geri Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Paz Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Oca Şub Mar Nis Mayıs Haz Tem Ağu Eyl Eki Kas Ara Yeni 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago 5 haftayı geçmiş Takipçiler Takip Et BU ÖZEL YAYIN KİLİTLİDİR ADIM 1: Bir sosyal medya hesabında paylaş ADIM 2: Sosyal medya hesabındaki linke tıkla Tüm Kodu Kopyala Tüm Kodu Se. All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy İçerik Tablosu